Bra julspel på iPhone

När jag skriver det här är klockan 23:36 den 30 november 2013, vilket innebär att det bara är drygt 20 minuter kvar innan vi är inne i julsäsongen. Jag blir knäsvag av allt som har någon slags koppling till julen, och då jag redan har listat mina bästa julfilmer tänkte jag vända blicken mot App Store och lyfta fram några av mina favoritspel med jultema.

Det finns en hel del julspel på App Store, men den överväldigande majoriteten är skräpspel som lockar med bilder på tomtar men på sin höjd innehåller ett halvtaskigt memory-pussel. De fem spel som jag har listat nedan kommer att hjälpa dig att komma i stämning inför julafton, men de erbjuder också spelupplevelser som underhåller oavsett årstid.

doodle_jump_christmas_portrait

Doodle Jump Christmas Special (7 kr)

Jämfört med många av spelen på App Store kan Doodle Jump nästan beskrivas som retro. Doodle Jump blev ett av App Stores första riktigt stora försäljningssuccéerna när det släpptes 2009, och spelmekaniken i Doodle Jump Christmas Special är i princip oförändrad från originalet. Du hoppar från plattform till plattform genom att luta på telefonen, och målet är att nå så högt upp som möjligt.

Är du som jag var det dock ett tag sedan du spelade Doodle Jump sist, och då är det kanske inte hela världen att julversionens spelmekanik inte bjuder på några större nyheter. The Doodler ser ju trots allt väldigt söt ut i en tomteluva.

ice-rage

Ice Rage (15 kr)

Ice Rage marknadsförs som en “8-bit hockey experience” för iOS, vilket är en bra sammanfattning. Spelade du sportspel på NES- och Master System-eran kommer Ice Rage säkert att väcka många goda minnen till liv, men Ice Rage behöver inte förlita sig på nostalgi. Om något är det en påminnelse om att sportspel inte behöver 20 spellägen, hyperrealistisk fysik och 1 000 karaktärer modellerade efter riktiga spelare för att vara underhållande.

I enspelarläget kan man spela en match åt gång eller en utslagsturnering, men spelets existensberättigande ligger i multiplayerläget – lokalt, som på 8-bitarstiden. Matcherna är korta och intensiva, och det fungerar förvånansvärt bra att spela två personer på en iPhone.

angry-birds-seasons-christmas

Angry Birds Seasons (7 kr)

Angry Birds kräver ingen närmare presentation, och då Angry Birds Seasons har ett par år på nacken (det släpptes i oktober 2010) är spelets grundläggande spelmekanik inte lika underhållande som i Angry Birds Space eller Angry Birds Star Wars. Det är dock det enda spelet i serien med jultema, och då det har funnits i ett par år finns det många julbanor att spela.

Precis som tidigare år har Angry Birds Seasons en julkalender som uppdateras med en ny bana varje dag fram till jul. Det är en ganska lämplig daglig ranson för oss som har spelat en del Angry Birds de senaste åren.

ski-safari

Ski Safari (7 kr)

Ski Safari är spelet som inspirerade mig till att göra den här listan. Det enklaste sättet att förklara vad det är för spel är att beskriva det som Tiny Wings med vintertema, men även om beskrivningen är korrekt så gör den inte Ski Safari rättvisa. Du spelar en slalomåkare som ska åka ned för ett berg, och precis som i Tiny Wings är målsättningen att ta sig så långt som möjligt. Men Ski Safari bygger vidare på konceptet på flera smarta sätt.

Spelomgångarna i Ski Safari är inte tidsbestämda, utan de fortsätter så länge man lyckas hålla sig före lavinen som förföljer en ner för berget. Man kan åka snabbare genom att landa på pingviner, yetis, renar, vargar, örnar och snöskotrar, och under resans gång samlar man ihop mynt som kan spenderas på snabbare fordon, nya skidåkare och nya miljöer. I slutändan kommer varje spelomgång att sluta med att man begravs under lavinen, men det är väldigt beroendeframkallande att försöka ta sig så långt som möjligt. Jag har spenderat åtskilliga timmar med Ski Safari, både på iPhone och på iPad, och mitt personliga rekord är 2 282 048 poäng. Säg gärna till om du lyckas klå mig.

snowjinks

SnowJinks (15 kr)

SnowJinks är en tredjepersonssnöbollskastare i whack-a-mole-stil i vilken man tar sig an kvarterets busungar i snöbollsstrider. Man tar skydd från de andra barnens snöbollar bakom snöhögar och staket i förgrunden, och besvarar fiendeelden genom att peka på dem när de tittar upp bakom skydden. Då och då dyker det också upp power-ups som bland annat fyller upp hälsomätaren, ökar snöbollarnas skada och fryser alla fiender till iskuber.

Det finns bara en handfull banor så det tar inte särskilt lång tid att se allt SnowJinks har att erbjuda, och upplåsbara kostymer, snöbollar och uppgraderingar erbjuder bara en aning mervärde. Något det däremot har är stil – det är både snyggt och charmigt för ett spel av den här typen. SnowJinks är inte särskilt djupt, men det lilla det gör gör det bra.

LostWinds 2: Winter of the Melodias

LostWinds 2: Winter of the Melodias (28 kr)

LostWinds: Winter of the Melodias är en charmig plattformare som släpptes till WiiWare 2009 och portades till iOS i början av 2012. Spelet handlar om Riveren, en liten pojke som måste rädda sin hemby från evig vinter. Till sin hjälp har han makten att styra vinden och en sten som låter honom ändra årstiden mellan sommar och vinter.

LostWinds 2: Winter of the Melodias har en enormt charmig presentation och två unika spelsystem, vilket gör det till ett rekommenderat köp oavsett vilken årstid det är. Men vintertemat gör det extra lämpligt att plocka fram runt jul.