Mina topp tio julfilmer

Det har blivit tradition för mig att se ohälsosamt många julfilmer i december, och i år tänkte jag göra en liten lista över mina favoriter i genren.

I dag är det första advent, och det innebär att det officiella startskottet har gått för allt julrelaterat: julpynt, julmat, julmusik och julfilmer. Jag är en sucker för allt som har med julen att göra, och dagen till ära har jag satt mig ned med en kopp glögg och en lussebulle och sammanställt en liten lista med mina tio favoritfilmer med jultema. De är inte nödvändigtvis de bästa filmerna, men de är de filmer som jag förknippar starkast med högtiden. Varning för höga doser barndomsnostalgi.

the-ref

10. The Ref (7.0 på IMDB)

The Ref är förmodligen den mest obskyra titeln på den här listan. Den handlar om en inbrottstjuv (Denis Leary) på flykt som tvingas ta ett dysfunktionellt par (Kevin Spacey, Judy Davis) till gisslan på julafton. Denis Leary lyckas få ut mycket av skurken med ett hjärta av guld-stereotypen, men Spacey och Davis är filmens verkliga stjärnor. Skådespelarprestationerna och ett välskrivet manus gör The Ref underhållande hela vägen till eftertexterna, trots det förutsägbara slutet.

9. Rare Exports (6.7 på IMDB)

Våra grannar i öst bjöd på en liten annorlunda version av berättelsen om tomtens ursprung med Rare Exports från 2010. Tänk The Thing på finska, fast med ett skäggigt monster i tomtedräkt. Missta dock inte Rare Exports för en halvhjärtad parodi – det här är en genuint välgjord film med tät stämning, bra skådespeleri och fantastisk regi. Och zombierenar.

Jingle all the Way

8. Jingle All the Way (5.4 på IMDB)

Jingle All the Way är inte en bra film. Stundtals är den plågsamt dålig. Filmen handlar om en arbetsnarkoman som försöker hitta årets hetaste julklapp, en Turbo Man-docka, till sin son dagen före julafton. Arnold Schwarzenegger hade redan visat upp en viss känsla för komisk timing i True Lies från 1994, men då hade han James Camerons manus och regi att jobba med. Jingle All the Way-regissören Brian Levants arbete håller inte samma kaliber.

Trots de platta karaktärerna, den styltiga handlingen och Schwarzeneggers bara stundtals passabla skådespeleri finns det ändå något i filmen som tilltalar mig tillräckligt för att jag ska se den nästan varje jul. Jingle All the Way är listans obligatoriska guilty pleasure-titel.

7. Love Actually (7.7 på IMDB)

Four Weddings and a Funeral-författaren Richard Curtis take på julgenren överträffas bara av Harry Potter-filmerna i kategorin “Flest kända brittiska skådespelare i en film”. Oddsen är goda att du kommer att hitta en berättelse du tycker om i Love Actually, för filmen har ungefär tre miljoner av dem. Alla träffar inte mitt i prick (britt som reser till USA för att ha sex, jag tittar på dig), men ett par av dem – speciellt de med Colin Firth, Emma Thompson och Alan Rickman – är riktigt, riktigt bra. Samtliga utspelas åtminstone delvis i London och handlar om människor som försöker hitta kärleken kring jul.

bad-santa

6. Bad Santa (7.1 på IMDB)

Man vet att man tittar på en annorlunda julfilm när den börjar med att Billy Bob Thornton står och spyr i gränden utanför en bar, iklädd tomtedräkt. Bad Santa handlar om en alkoholiserad, deprimerad bedragare och hans medhjälpare som klär ut sig till tomten och hans nisse för att råna varuhus. Bad Santa är oerhört rolig, lika smart som svart och Billy Bob Thornton är fantastisk i huvudrollen. Det här är inte filmen som du ser tillsammans med föräldrarna kvällen före julafton, men det är definitivt en film som du bör se.

5. Home Alone (7.4 på IMDB)

Barndomsnostalgi, alltså. Macauley Culkins skådespeleri må vara lite mindre övertygande nu när jag ser Home Alone som vuxen, men berättelsen om hur han lär sig uppskatta sin familj när han måste klara sig utan dem vid jul är fortfarande effektiv (och lätt att relatera till, när man själv bor 50 mil från familjen). Och jag skrattar fortfarande när Joe Pesci får strykjärnet i ansiktet. Stäm mig.

the-nightmare-before-christmas

4. The Nightmare Before Christmas (8.1 på IMDB)

Det behövs ingen barndomsnostalgi för att uppskatta Henry Selicks stop motion-klassiker, baserad på Tim Burtons idé. Man kan också titta på den när som helst mellan Halloween och jul, vilket kommer väl till pass i helguppehållet i november. Tim Burton byggde upp världen, karaktärerna och handlingen i nästan tio år, och hans säregna stil är framträdande hela vägen till eftertexterna – men Henry Selicks regi var minst lika central i att göra The Nightmare Before Christmas till en klassiker.

3. Scrooged (7.0 på IMDB)

Det brukar sägas att varje lista över de bästa julfilmerna ska ha minst en version av En julsaga. För min del föll valet på Scrogged, i vilken Ebeneezer Scrooge förvandlas från en affärsman till en chef på ett tv-bolag. Tv-chefen spelas med perfektion av Bill Murray, som precis som i Ghostbusters och Groundhog Day lyckas vara odräglig och älskvärd på samma gång. Bortsett från den väldigt sötsliskiga scenen i slutet är det här en oförutsägbar och mycket rolig tolkning av Dickens klassiker.

elf

2. Elf (6.9 på IMDB)

Ett av två nytillskott på listan, på välförtjänt andraplats. Buddy the Elf, en man uppväxt bland tomtenissarna på Nordpolen som beger till New York för att hitta sin biologiska pappa, är en av Will Ferrells bästa komiska skapelser. Inte uppe på samma nivå som Ron “Anchorman” Burgundy (väldigt få saker är det), men nästan. James Caan är lämpligt oengagerad i rollen som Buddys torra pappa och Zooey Deschanel gör ett bra jobb som sig själv, men det är Will Ferrell som är Elf – och han är fantastisk.

Die Hard

1. Die Hard (8.3 på IMDB)

Kom igen nu, spela överraskad. Hade det här varit en lista över mina topp tio actionfilmer hade Die Hard förmodligen också plockat förstaplatsen, och hade det varit en lista över mina absoluta favoritfilmer hade den inte hamnat mycket längre ner. Bruce Willis ad-libbade one-liners har bosatt sig permanent i bakhuvudet på en hel generation filmtittare, och trots att det har gått nästan 25 år har inte någon lyckats spela en bad guy bättre än Alan Rickman.

Die Hard är kanske inte den första filmen som man tänker på när man pratar om julfilmer, men det är min favorit. Inget säger julstämning som “Now I have machine gun. Ho ho ho.”

Hedersomnämnanden

Black Adder’s A Christmas Carol, A Christmas Tale, Joyeux Noël, A Christmas Carol (2009, med Jim Carrey), Die Hard 2, Home Alone 2: Lost In New York, Eastern Promises, The Santa Clause, Fanny och Alexander, Tomten är far till alla barnen, Lethal Weapon, Trading Places, National Lampoon’s Christmas Vacation, A Christmas Carol (1999, med Patrick Stewart)